AI-gebruik binnen je bedrijf

EenVandaag heeft een onderzoek gedaan onder verschillende gemeenten over het gebruik van ChatGPT. Volgens het onderzoek maakt 74% van de ambtenaren in verschillende gemeentes gebruik van ChatGPT, ondanks dat dit voor rijksambtenaren wordt afgeraden.

Toepassingen van ChatGPT

Ambtenaren gebruiken deze AI-tool om mee te sparren, informatie te verzamelen en teksten door te laten lezen en te verbeteren. Een zorgwekkend aspect is dat 39% van hen niet weet hoe hun werknemers de AI-tool moeten gebruiken.

Correct gebruik van AI

Het is van belang om de AI-tool correct te gebruiken. Vaak wordt de tekst simpelweg gekopieerd en geplakt, zonder deze kritisch te bekijken. Zonder toegevoegde bronnen is het moeilijk om de herkomst van de informatie te controleren. Het is dus noodzakelijk om kritisch te kijken naar de informatie en deze goed door te lezen. Het is ook mogelijk om bronnen toe te voegen aan de prompt, waaruit de AI dan informatie kan halen.

Verschillende vormen van AI

Naast ChatGPT zijn er ook andere vormen van AI, zoals SORA, Gemini en AI-tools voor op je website, zoals een AI-bot. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van deze tools, vooral bij vertrouwelijke documenten.

Verbeteringen en kritische blik

Hoewel SORA momenteel nog niet beschikbaar is voor iedereen, wordt er gewerkt aan verbeteringen door een selecte groep mensen die ermee mogen werken.

Kritische benadering en bronvermelding

Het is van groot belang om kritisch te blijven kijken naar de output van AI-tools en ervoor te zorgen dat deze verbeterd wordt. Ook moet er altijd bronvermelding worden toegevoegd, zodat de informatie makkelijk te herleiden is. Het is essentieel om AI te zien als een hulpmiddel.

Bronvermelding