Wat zijn nu de echte IT-trends voor bedrijven in 2024?

 

Het is nu 2024, en technologie is nog nooit zo geavanceerd geweest. Bedrijven maken nu dan ook meer dan ooit gebruik van technologie en streven ernaar zoveel mogelijk te integreren in hun bedrijfsprocessen. Maar de brandende vraag blijft: welke trends zullen het belangrijkst zijn?

Er zijn drie grote trends die de boventoon voeren: AI, Cloud en Cybersecurity. Sommige van deze trends zijn met elkaar verbonden en versterken elkaar.

AI

AI zal worden ingezet als een tool om saaie administratieve taken over te nemen en de leukere (creatieve) taken zelf uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is AI in spreekkamers, waarbij artsen gebruikmaken van software die gesprekken opneemt en samenvat, waardoor ze minder tijd besteden aan administratie en vaker daadwerkelijk als arts kunnen werken. Natuurlijk is het nog steeds nodig om deze samenvattingen door te lezen en te corrigeren.

Cloud

Het werken in de Cloud is ook een trend van de laatste jaren. Hierdoor heb je overal toegang tot documenten. Het staat veilig, omdat je te maken hebt met geavanceerde versleutelingen bij grote organisaties, waardoor het moeilijker is om gehackt te worden dan bij het werken op een lokale computer op kantoor. Het enige wat je nodig hebt, is wifi om bij je bestanden te komen.

Cybersecurity

De afgelopen jaren hebben mensen te maken gehad met cyberaanvallen. In 2022 waren er bijvoorbeeld 2,2 miljoen slachtoffers. AI wordt hierbij gebruikt om nieuwe aanvallen te detecteren of dreigingen te signaleren. Werken in de Cloud is ook veiliger, zoals eerder gezegd, vanwege de betere versleuteling, waardoor het moeilijker is om een cyberaanval te laten slagen.

Duurzaamheid

Als we het hebben over trends op het gebied van ICT, is duurzaamheid ook een belangrijk aspect. Digitalisering is op zichzelf al een vorm van verduurzaming, omdat er minder papier wordt gebruikt. Met de juiste apparatuur kan het ook leiden tot minder energieverbruik. Dit zal dan ook een trend zijn voor de komende jaren.

 

Bronnen: