Cyberaanvallen van lange duur

Kaspersky heeft een rapport uitgebracht met hierin manieren waarop cyberaanvallen plaatsvinden. Een opvallend feit is dat de aanvallen die langer duren dan een maand 21,85% vormen, en dat deze ook het hoogste percentage hebben.

Aanvallen van langer dan een maand zijn het grootst. In 2022 was dit aantal 5,55% minder dan in 2023. Opvallend was dat het bouwen van vertrouwde relaties een van de methodes was, en in 2023 is dit gestegen tot 6,78%.

De manier van via relaties infiltreren in een organisatie is effectief omdat organisaties niet altijd de noodzaak zien van het grondig controleren van hun systemen en ze ook terughoudend kunnen zijn in het meewerken. Een reden dat deze aanvallen lang duren komt doordat er meer tijd nodig is om van de inbreekfase naar de uitbraakfase te komen en daarom duren ze langer.

Voor het eerst in de afgelopen jaren hoort aanvallen via vertrouwelijke relaties bij een van de meest voorkomende methodes. De helft van de aanvallen werd dan ook ontdekt nadat een datalek heeft plaatsgevonden. Door de vertrouwde relaties kunnen de aanvallen langer duren en voor langere tijd infiltreren.

Volg je ons al op Facebook, Instagram en LinkedIn? Kijk anders op onze sociale media voor meer tips!

Instagram – RVBnet ICT B.V

Facebook – RVBnet ICT B.V

LinkedIn – RVBnet ICT B.V

Bronnen:

Computable. (2024, 16 mei). Veel cyberaanvallen houden langer dan maand aan. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://www.computable.nl/2024/05/16/veel-cyberaanvallen-houden-langer-dan-maand-aan/#:~:text=In%202023%20hield%20meer%20dan,vormen%20voor%20deze%20langdurige%20gevallen.

ICT Magazine. (z.d.). 20% van cyberaanvallen duurt langer dan een maand. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://ictmagazine.nl/20-van-cyberaanvallen-duurt-langer-dan-een-maand/

Afbeelding: Pixabay.com