Website van meerdere provincies niet bereikbaar door cyberaanval

Op maandag waren de websites van de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Groningen niet bereikbaar. Mogelijk komt dit door een cyberaanval.

DDoS-aanval

De website van Noord-Holland is waarschijnlijk getroffen door een DDoS-aanval. Een DDoS-aanval is een aanval waarbij er zoveel verkeer naar een server wordt gestuurd dat deze de toestroom niet aankan, wat resulteert in slechte bereikbaarheid of volledige onbereikbaarheid. Vaak wordt deze toestroom veroorzaakt door apparaten waarop malware is geïnstalleerd.

Wie heeft dit gedaan?

Wie verantwoordelijk is voor deze DDoS-aanvallen is niet duidelijk. Wel zijn er overeenkomsten tussen de DDoS-aanvallen tegen de Kamer Van Koophandel, de Eerste Kamer en de rechtsspraak.

Welke maatregelen kunnen worden genomen?

Het is verstandig om te kijken naar de ICT-infrastructuur. De onderdelen die intern verbeterd kunnen worden, dienen aangepakt te worden, terwijl voor externe hulp op korte termijn afspraken moeten worden gemaakt. Daarnaast is het opstellen van een respons-communicatiestrategie een nuttige stap.

Bronnen:

NCSC: Wat kun je zelf doen tegen dreiging van DDoS? (https://www.ncsc.nl/wat-kun-je-zelf-doen/dreiging/ddos)

Omroep Brabant: Hackaanval legt website provincie plat (https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4440724/hackaanval-legt-website-provincie-plat)

NU.nl: Cyberaanval legt websites van meerdere provincies plat (https://www.nu.nl/tech/6306531/cyberaanval-legt-websites-van-meerdere-provincies-plat)

Afbeelding: pexels