5 miljoen Nederlandse e-mailadressen op lijsten van oplichters

7,3 miljoen e-mailadressen zijn in handen van oplichters, waarvan 5 miljoen e-mailadressen afkomstig zijn uit Nederland.

In januari zijn er 6 verdachten opgepakt voor helpdeskfraude. Na onderzoek van de politie kwamen ze ongeveer 7 miljoen e-mailadressen tegen en ontdekten ze ook dat deze e-mailadressen zijn doorverkocht.

Ben ik een slachtoffer?

Om te controleren of je een slachtoffer bent, kun je deze link bezoeken. Dit is een website van de politie waar je je e-mailadres kunt invoeren. Je ontvangt een e-mail van de politie als je e-mailadres in de database voorkomt. Als je e-mailadres niet in de database staat, ontvang je geen e-mail en hoef je niets te doen. Controleer ook voor de zekerheid je spam map op mogelijke e-mails.

Gevolgen

De impact van zo’n phishingmail kan desastreus zijn. Je kunt veel geld verliezen en ze kunnen toegang krijgen tot je sociale media en andere accounts. Als je bepaalde links niet vertrouwt, kun je met deze link controleren of een link betrouwbaar is of niet.

Word geen slachtoffer van cybercriminaliteit. Controleer je e-mailadres, wees kritisch en bekijk ons eerdere artikel via deze link, waarin wordt uitgelegd hoe je phishingmails kunt herkennen.

Bronnen:

CheckJeLinkje.nl

Politie.nl – Check je hack en voorkom dat je slachtoffer wordt van phishing

Politie.nl – Informatie over CheckJeHack

Bright.nl – 5 miljoen Nederlandse e-mailadressen bij criminelen gevonden, check je adres

NOS.nl – Vijf miljoen Nederlandse e-mailadressen op lijsten cybercriminelen

 

Afbeelding: pexels