Pakketpunten zitten fout?

Je hebt een pakketje besteld en bent niet thuis. Vervolgens ontvang je een e-mail met daarin een ophaalcode en de locatie van het pakketpunt. Bij aankomst laat je de code scannen en wordt er gevraagd om je te identificeren, waarbij je wordt verzocht de achterkant van je paspoort of ID-kaart te tonen. Dit is echter niet toegestaan volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Het scannen van de achterkant van jouw paspoort of ID-kaart stelt het pakketpunt in staat software te gebruiken om te controleren of de gegevens overeenkomen met de eigenaar van het pakket, wat efficiënter is voor het pakketpunt.

Deze scan geeft echter ook toegang tot je BSN-nummer, waardoor fraude mogelijk is. De Rijksoverheid adviseert dan ook om je BSN-nummer af te schermen wanneer je het kopieert of scant. Slechts enkele organisaties, zoals onderwijsinstellingen, zorgaanbieders, pensioenfondsen, enzovoort, mogen hiervan gebruikmaken.

Je kunt hiertegen actie ondernemen door bijvoorbeeld je rijbewijs te tonen, waarop je BSN-nummer niet vermeld staat. Ook kun je een hoesje gebruiken voor je ID-kaart dat je belangrijke gegevens afschermt, of anders vragen om handmatige controle in plaats van een scan, zodat je BSN-nummer niet in het systeem terechtkomt.

Volg je ons al op Facebook, Instagram en LinkedIn? Kijk anders op onze sociale media voor meer tips!

Instagram – RVBnet ICT B.V

Facebook – RVBnet ICT B.V

LinkedIn – RVBnet ICT B.V

Bronnen:

Privacy-web.nl. (z.d.). Scannen QR-code paspoort of identiteitskaart door pakketpunt is niet toegestaan. Geraadpleegd op 14 mei 2024, van https://privacy-web.nl/nieuws/scannen-qr-code-paspoort-of-identiteitskaart-door-pakketpunt-is-niet-toegestaan/#:~:text=NIEUWS-,Scannen%20QR%2Dcode%20paspoort%20of%20identiteitskaart%20door%20pakketpunt%20is%20niet,tegenover%20MAX%20Meldpunt%20laten%20weten.

Tweakers.net. (z.d.). AP: Pakketpunten mogen QR-code op ID-kaart en paspoort niet uitlezen. Geraadpleegd op 14 mei 2024, van https://tweakers.net/nieuws/221818/ap-pakketpunten-mogen-qr-code-op-id-kaart-en-paspoort-niet-uitlezen.html

Bright.nl. (z.d.). Pakketpunten in overtreding: scannen ID-kaart mag helemaal niet. Geraadpleegd op 14 mei 2024, van https://www.bright.nl/nieuws/1199560/pakketpunten-in-overtreding-scannen-id-kaart-mag-helemaal-niet.html

Afbeelding: Pexels.com