Malware voor mobiel bankieren

Kaspersky heeft zijn jaarlijkse Financial Threat Report uitgebracht. In dit rapport wordt uitgebreid beschreven wat de financiële dreigingen in 2023 waren. In dit rapport wordt duidelijk dat er een aanzienlijke toename is in malware voor mobiel bankieren en crypto phishing.

Een methode waarmee Android-gebruikers worden aangevallen, is door banking trojans. Dit is een methode waarmee inloggegevens en andere data worden verzameld. Dit is een vorm van malware die zich voordoet als legitieme software en die slachtoffers dus downloaden. Dit is vaak gericht op bank-apps op telefoons.

De aanvallen zijn toegenomen met 32% bij Android-gebruikers. Deze aanvallen komen geografisch gezien vaak voor in Afghanistan, Turkmenistan en Tadzjikistan. Turkije is koploper met het gebruik van deze malware bij bank-apps, namelijk 3%.

27% van de phishing-aanvallen is gericht op zakelijke gebruikers en 31% op thuisgebruikers. Dit komt doordat 42% van de e-shopmerken worden geïdentificeerd als lokmiddel. Amazon werd het vaakst nagebootst, namelijk in 34% van de phishing-pogingen.

Cybercriminelen hebben vaak als motivatie dat ze geld willen. Deze methoden van phishing zullen dus nog meer evolueren en dus nog gevaarlijker worden. Blijf dus je systemen goed updaten en wees waakzaam

Volg je ons al op Facebook, Instagram en LinkedIn? Kijk anders op onze sociale media voor meer tips!

Instagram – RVBnet ICT B.V

Facebook – RVBnet ICT B.V

LinkedIn – RVBnet ICT B.V

Bronnen

Kaspersky. (2024). Global Mobile Banking Malware Grows 32 Percent in 2023. Geraadpleegd op 7 mei 2024, van https://www.kaspersky.com/about/press-releases/2024_global-mobile-banking-malware-grows-32-percent-in-2023

Politie Nederland. (z.d.). Wat is een banking trojan? Geraadpleegd op 7 mei 2024, van https://www.politie.nl/informatie/wat-is-een-banking-trojan.html#:~:text=Een%20banking%20trojan%20is%20een,die%20het%20slachtoffer%20vervolgens%20download.

ICT Magazine. (z.d.). Sterke groei malware voor mobiel bankieren. Geraadpleegd op 7 mei 2024, van https://www.ictmagazine.nl/sterke-groei-malware-voor-mobiel-bankieren/

Afbeelding: pixabay.com