Grootse Operatie Tegen Cybercriminelen!

Tijdens de internationale operatie ‘Operation Endgame’ zijn in Nederland 33 servers offline gehaald en heeft er een doorzoeking plaatsgevonden.

In samenwerking met meerdere landen (Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, VS, VK, met steun van Europol en Eurojust) zijn in totaal meer dan 100 servers offline gehaald. Deze servers werden gebruikt om botnets aan te sturen. Door middel van betalingen kregen criminelen toegang tot grote aantallen computers. Dit werd door hen gebruikt om malware te verspreiden.

De bots die offline zijn gehaald, zijn: IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot en Bumblebee.

Deze criminelen zouden voor honderden miljoenen euro’s schade hebben aangericht bij overheidsinstanties. De hoofdverdachte zou 69 miljoen euro hebben gekregen aan cryptovaluta. ‘Hier wordt beslag op gelegd zodra dat mogelijk is,’ zegt de politie.

De organisatie hierachter stuurt al jarenlang phishingmails om toegang te krijgen tot systemen.

Wil je weten of jouw e-mailadres ook is geïnfecteerd? Dat kan door op deze link te klikken. Hier kun je je e-mailadres invoeren en binnen 5 minuten krijg je een reactie als je e-mail geïnfecteerd is: Check je hack

Bronnen:

NOS. (2024, mei 30). Politie haalt netwerken van ransomware-criminelen neer, ook invallen in Nederland. Geraadpleegd op 30 mei 2024, van https://nos.nl/artikel/2522415-politie-haalt-netwerken-van-ransomware-criminelen-neer-ook-invallen-in-nederland.

NU.nl. (2024, mei 30). Grootste wereldwijde operatie ooit tegen cybercrime: ruim 100 servers offline. Geraadpleegd op 30 mei 2024, van https://www.nu.nl/tech/6314818/grootste-wereldwijde-operatie-ooit-tegen-cybercrime-ruim-100-servers-offline.html.

Tweakers. (2024, mei 30). Politie haalt meerdere botnets gebruikt bij ransomwareaanvallen offline. Geraadpleegd op 30 mei 2024, van https://tweakers.net/nieuws/222496/politie-haalt-meerdere-botnets-gebruikt-bij-ransomwareaanvallen-offline.html.

Politie.nl. (2024). Check je hack. Geraadpleegd op 30 mei 2024, van https://www.politie.nl/informatie/checkjehack.html#checkfunctie.

Afbeelding: Pixabay.com