Gevaarlijke ‘Google’ update!

Normaliter update je bijvoorbeeld je PC om het veilig te houden; er worden beveiligingsfouten verbeterd en je bent dus bij met de nieuwste beveiliging. Deze keer is dat echter niet het geval.

Het beveiligingsbedrijf Cyble ontdekte dat een ‘officiële Google Play update’ niet een echte update was, maar eigenlijk een Trojaans paard. Het lijkt op een echte update, maar als je hem hebt gedownload, blijkt het malware te zijn. De malware die ze gebruiken heet Antidot en via deze malware kunnen ze heel je smartphone overnemen. Ze kunnen kijken welk wachtwoord je intypt, ze kunnen je gezicht zien via de camera, ze kunnen berichten zien die je binnenkrijgt, en ze kunnen kijken welke toetsen je gebruikt. Hierdoor kunnen ze ook bij je bankzaken en andere gevoelige documenten.

Je krijgt een bericht dat lijkt van Google te komen, maar dat is niet het geval. Je wordt naar een website gebracht waar je de ‘update’ kunt downloaden. Op deze website wordt de taal aangepast naar de regio waar je bent; er is een Duitse, Franse en Engelse variant gevonden van deze website.

Er zijn een paar dingen waarop je moet letten. Google vraagt namelijk nooit om via een website een update te downloaden; dat gaat via de Google Play Store.

Om zeker te weten dat je niet valt voor deze truc, kun je een paar acties ondernemen. Je kunt automatische updates van apps aanzetten; als je dan wordt gevraagd om een app te updaten buiten de Play Store, is dat dus nep. Ook kun je een virusscanner installeren en Google Play Protect inschakelen.

Dit zijn een paar tips om niet voor deze gevaarlijke update te vallen.

Volg je ons al op Facebook, Instagram en LinkedIn? Kijk anders op onze sociale media voor meer tips!

Instagram – RVBnet ICT B.V

Facebook – RVBnet ICT B.V

LinkedIn – RVBnet ICT B.V

Bronnen:

Bright. (2024, mei 29). Google update steelt je bankgegevens: Zo voorkom je het. Bright. https://www.bright.nl/nieuws/1203337/google-update-steelt-je-bankgegevens-zo-voorkom-je-het.html

TechRadar. (2024, mei 28). Watch out, Android fans: This banking malware threat is masquerading as a Google Play update. TechRadar. https://www.techradar.com/phones/watch-out-android-fans-this-banking-malware-threat-is-masquerading-as-a-google-play-update

Afbeelding: Pixabay.com