Gijzelsoftware Minder Effectief

Een artikel op Nu.nl meldde dat er vorig jaar 147 succesvolle aanvallen waren met gijzelsoftware. Achttien procent van de getroffen bedrijven betaalde losgeld om weer toegang te krijgen tot hun systeem.

Gijzelsoftware
Met gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, worden computersystemen volledig afgesloten en kun je niets meer doen. Criminelen hebben dan alles in handen en eisen losgeld van de slachtoffers.

Openbaar maken van data
Het is opmerkelijk dat zowel de politie als brancheorganisaties deze informatie delen. Voorheen deden ze dat niet, maar nu krijgen we wel een beeld van hoeveel bedrijven daadwerkelijk last hebben van cybercriminaliteit. Het is echter belangrijk op te merken dat alleen bedrijven met meer dan 100 werknemers in de cijfers zijn opgenomen. Dit beeld is niet compleet omdat er ook bedrijven zijn die geen reputatieschade willen oplopen en dus geen melding maken.

Back-upplan
Opvallend is dat slechts één op de vijf bedrijven betaalt om hun systeem terug te krijgen. Wat doet die andere 82% van de bedrijven? Veel bedrijven hebben een back-upplan om hun systeem te herstellen zonder losgeld te betalen, waardoor ze snel weer operationeel kunnen zijn.

Slachtoffers
Slachtoffers van gijzelsoftware zijn organisaties en bedrijven zoals de KNVB, VDL Groep, Universiteit van Maastricht en RTL Nederland. Zij hebben ervoor gekozen om dit bekend te maken.
Daarom is het belang van een goed back-upplan enorm. Het kan voorkomen dat je losgeld moet betalen aan cybercriminelen. Denk dus goed na over een adequaat back-upplan of neem contact op met een IT-specialist.

Afbeelding: pexels.com