7 basismaatregelen om jezelf digitaal te beschermen

De Dutch Cybersecurity Assembly (DCA) heeft een nieuw initiatief gelanceerd om veiliger te zijn op digitaal gebied. DCA heeft een set van 7 maatregelen bedacht.

  1. De maatregelen die ze hebben bedacht zijn:
  2. Inventariseer kwetsbaarheden
  3. Voorkom virussen en malware
  4. Herstel je bedrijfsvoering
  5. Kies veilige instellingen
  6. Voer updates uit
  7. Beperk toegang
  8. Training en educatie

Inventariseer kwetsbaarheden

Een organisatie werkt continu met processen. Het is dan ook verstandig om elke 6 maanden een analyse te maken van je processen.

Voorkom virussen en malware

Malware is software die ervoor is gemaakt om kwaad te doen. Je kunt zowel proactief als reactief werken. Je kunt een antivirusprogramma gebruiken dat scant op bekende eigenschappen uit het verleden. Je kunt ook ransomwaredetectie gebruiken, die scant op verdachte bestandsactiviteiten. En je kunt EDR (endpoint detection and response) gebruiken, die scant op verdachte samenhangende activiteiten.

Herstel je bedrijfsvoering

Het hebben van een back-up is erg belangrijk. Mensen maken gebruik van computers en kunnen dus ook af en toe fouten maken, waardoor er malware gedownload kan worden. Het maken van een bedrijfscontinuĆÆteitsplan is dan ook noodzakelijk.

Kies veilige instellingen

Wanneer een bedrijf nieuwe apparatuur krijgt, worden bepaalde instellingen ingesteld. Het is vaak aannemelijk dat deze goed staan, maar dat is niet altijd het geval. Vaak wordt er bij het instellen van een pc gevraagd om na de eerste keer inloggen het wachtwoord te veranderen. Een van de adviezen voor het veranderen van een wachtwoord is om minimaal 10 karakters in te voeren. Acht karakters kunnen namelijk al binnen 8 uur worden gekraakt, terwijl je voor 10 karakters 5 jaar nodig hebt. Het is ook aan te raden om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen en de firewall aan te laten staan.

Voer updates uit

Het niet updaten van je systeem kan grote gevolgen hebben. Hoewel het simpel lijkt, meldt de website van DCA dat 60% van alle securityinbraken komt door het niet updaten van je systeem.

Beperk toegang

Het klinkt simpel, maar het is belangrijk om te benadrukken dat fysieke toegang tot een computer meer schade kan aanrichten dan een softwarematige inbreuk. Je kunt bijvoorbeeld oplaadpoorten saboteren, toegang hebben tot de USB-poorten, of de computer fysiek beschadigen door deze uit het raam te gooien. Beperk daarom de toegang tot de computer zo veel mogelijk.

Training en educatie

In cybersecurity zijn er drie verschillende elementen: mens, processen en technologie. Van al deze elementen is de mens het zwakst, maar je kunt mensen wel trainen om zich goed te gedragen online. Probeer twee keer per jaar een cursus te organiseren en herhaal en update deze regelmatig.

Dit zijn 7 maatregelen die je kunt nemen om veiliger te zijn online.

Bronnen:

Dutch Cybersecurity Assembly (DCA): DCA Secure7 Maatregelen – Training en Educatie

Computable: De Zeven Geboden voor Meer Cyberveiligheid

Afbeelding: pexels.com